Пазарни консултации

Обявлението е в архива.
6202118

Публикувана на: 15.07.2024

Краен срок: 25.07.2024

Прогнозна стойност: - няма установена -

Бази данни:

  • - България

Категории:

  • - Услуги

Видове обявления:

  • - Обявление (всички видове)

Възложител: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно пар. 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ

ДО
ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА
ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ПАЗАРНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ОСНОВАНИЕ
ЧЛ. 44 ОТ ЗОП

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящето Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ, отправя покана до всички заинтересовани лица за участие в пазарни консултации за определяне на прогнозна стойност на поръчка с предмет: „Извънгаранционна поддръжка на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС)“.
Пазарните консултации се провеждат на основание чл. 44 във връзка с чл. 21, ал. 2 от Закона за обществените поръчки и целят определяне на актуална прогнозна стойност на предстоящите за възлагане дейности, определена съобразно тяхната пазарна стойност към настоящия момент, без да води до нарушаване на конкуренцията и на принципите за недискриминация и прозрачност при подготовката и провеждането ѝ.
1. Пълно описание на предмета на обществената поръчка:
Предметът на обществената поръчка е с наименование и дейност - „Извънгаранционна поддръжка на ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА НА СЪДИЛИЩАТА (ЕИСС)“.
Необходимостта от извънгаранционната поддръжка се обуславя от изтичаща гаранция по договора за изграждане на посочената информационна система.
Договор № ВСС-495/16.01.2019 г. с предмет „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“ е подписан на 16.01.2019 г. между ВСС и „Информационно обслужване“ АД, като срокът за гаранционна поддръжка и обслужване на разработения и внедрен „ЕИСС“, е съгласно чл. 5 ал. 4 от същия договор и предложения от изпълнителя срок (в календарни месеца), а именно 48 (четиридесет и осем) месеца, считано от окончателното приемане на резултатите от изпълнението ѝ. Окончателният двустранен приемо-предавателен протокол, удостоверяващ окончателното предаване и приемане на Дейност 3 „Разработване и внедряване на Единна информационна система на съдилищата“, който стартира срока за предоставяне на гаранционна поддръжка и обслужване на  ЕИСС, е подписан на 04.01.2021 г.

2. Фактическа обосновка:
Единна информационна система на съдилищата е разработена в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г., процедура BG05SFOP001-3.001, по Приоритетна ос № 3 „Прозрачна и ефективна съдебна система“, Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 (ОПДУ), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”. ЕИСС с решение от м. декември на 2020 г. на ВСС се въвежда поетапно до 30.06.2021 г. по апелативни райони във всички съдилища. Тя представлява уеб базирано приложение за организиране процесите по управление на електронни съдебни дела. ЕИСС обединява цялостния процес по управление на делата от регистриране на иницииращите документи, през образуване на делото, случайно разпределение на делата, управление на заседанията, постановяване и обезличаване на актовете, съдебната статистика, автоматично изчисляване на натовареността на съдиите, финансово управление на делата, управление на дейността по призоваване, вкл. чрез наличното мобилно приложение за призовкари. Всички действия по управление на съдебните дела са обединени чрез възможност за извършване на действията само в една информационна система. Към момента системата е в гаранционна поддръжка до 03.01.2025 г. Дейностите по гаранционна поддръжка се изпълняват от „Информационно обслужване“ АД.
Като уеб-базирана информационна система ЕИСС осигурява оптимизирано и надеждно управление на делата по електронен път с гарантиране на необходимата информационна сигурност за защита на информацията, обработвана и обменяна от органите на съдебната власт. За функционирането на ЕИСС е изградена резервирана виртуална частна мрежа (IP/VPN-SD WAN), свързваща всички съдилища (без административните).
Текущо ЕИСС е внедрена във всички районни, окръжни, апелативни и военни съдилища, Военно-апелативен съд и Върховен касационен съд и функционира в цялост чрез използване на всички модули и функционалности.
Поради факта, че до момента не е съществувало извънгаранционно поддържане на ЕИСС, тъй като е била в гаранционна поддръжка след създаването ѝ, не може да се определи прогнозната стойност. Това налага провеждането на пазарни консултации през ЦАИС ЕОП.

3. Обхват на услугата:
3.1. Извънгаранционно обслужване на системата включва:
В рамките на извънгаранционната поддръжка ще се извършва техническа поддръжка на пълната функционалност на ЕИСС.
Извършване на процедури по поддържане в експлоатационна годност на системата, които са описани в Техническата спецификация, а именно:
1. Администриране на системата:
- Следене и планиране на необходимото пространство за данните на системата, анализ на тенденциите на нарастване на данните и евентуални мерки за избягване на проблеми, свързани с това;
- Администриране на системата на ниво Глобален администратор;
- Извършване на процедури, свързани с текущи настройки и преконфигурации на мета данни в системата;
- Регулярна проверка на конфигурационните файлове.
2.    Поддържане на процедурите за създаване на архивни копия на базата данни – физически и логически бекъп. Ревизия на политиката за архивиране, поддръжка на регулярен бекъп на данните и модулите на информационната система, който да позволи възстановяването на системата и данните при евентуален срив, извършване на архивни копия.
3.    Поддържане на функционалностите на системата в работоспособно състояние, в т. ч. отстраняване на грешки и технически проблеми в софтуера.
4.    Поддръжка на съществуващите функции в софтуера и настройване, и прилагане на актуализации и/или оптимизации на съществуващите функции в софтуера:
- За подобряване на бързодействието на софтуера;
- За подобряване на използваемостта на софтуера;
- За подобряване на потребителското преживяване.
5.    Извършване на диагностика и отстраняване на докладваните проблеми с функционалността с цел осигуряване на правилно функциониране на системата:
- Отстраняване на евентуални грешки в работата на системата. Изолиране и идентифициране на оперативни или процедурни проблеми и последващо решаване и отстраняване, с цел осигуряване на нормална работа на ЕИСС;
- Консултации за разрешаване на проблеми по предложената от изпълнителя конфигурация на средата (операционна система, база данни, хардуер и мрежи), използвана от приложението на мястото на инсталация;
- Отстраняване на дефектите, открити в софтуерните модули и интерфейсите на информационната система, възпрепятстващи функционирането на системата по спецификация;
- Актуализация и предаване на нова версия на документацията на информационната система при установени явни несъответствия с фактически реализираното, както и в случаите, в които са извършени промени при отстраняване на дефекти и грешки в рамките на поддръжката.
- Поддръжка на контрол на версиите на ЕИСС, чрез SVN-хранилището за изпълнимия код на ЕИСС и модулите ѝ;
- Предоставяне на изпълним пакет за инсталация с документиране на всички реализирани изменения за всички нови версии на ЕИСС в деня на инсталацията. Инсталационният пакет следва да бъде придружен с изходен код на електронен носител, ръководство за потребителя, при промени на ЕИСС.
6.    Регулярна проверка на системата по отношение на сигурността.
- Предлагане на допълнителни мерки за повишаване на нивото на защита, след анализ на текущото състояние, като след одобрение на Възложителя, Изпълнителят е длъжен да ги имплементира. 
7.    Извършване на процедури по поддържане в експлоатационна годност на базата данни на системата:
- Регулярна  профилактика на базата данни и софтуера, както и превантивна профилактика за подобряване ефективността на системата, измерване на бързодействието;
- Регулярна проверка интегритета на данните;
- Възстановяване на базата данни и приложението при срив;
- Извличане от базата данни и предоставяне на Възложителя специфична информация (справки), достъпът до която не е възможен чрез стандартните инструменти на бекофиса;
- Следене и оптимизация на производителността на базата данни;
- Прилагане на актуализации за сигурност на базата данни. При установено несъответствие, предлагане на допълнителни конфигурационни и/или софтуерни мерки с цел осигуряване на пълно съответствие на Системата с Наредба за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност, като след одобрение е длъжен да съдейства на Възложителя за имплементирането им;
- Прилагане на мерки за защита на интегритета на информацията, обменяна с потребителите.
8. Поддържане на тестови среди на системата - поддържане на тестова среда, аналогична на продукционната среда на ЕИСС и осигуряване достъп на потребителите до тестовата среда. Задължително предварително извършване на всички промени в системата на тестова среда и едва след одобрение от Възложителя те следва да бъдат отразени на продукционна среда;
9. Поддръжка на съществуващите процедури в софтуера и настройване и прилагане на актуализации и/или оптимизации на съществуващите процедури в обхвата на софтуера.
10. Поддръжка на съществуващите компоненти в софтуера, в т. ч., но не само класификатори, номенклатури, библиотеки, работни форми, каталози, шаблони на документи в софтуера, справки и др., и настройване и прилагане на актуализации и/или оптимизации на съществуващите компоненти в софтуера, в т. ч., но не само, на структурата, съдържанието, визуализацията на данни и др. Заявени промени от този тип се реализират в съгласуван с Възложителя срок.
11.  Настройване и прилагане на актуализации и/или оптимизации на заложените в софтуера шаблони за създаване на документи. При настъпване на промени в шаблоните и работните процеси и при обоснована необходимост от актуализация и оптимизация следва да бъдат отразявани в ЕИСС. Заявени промени от този тип се реализират в съгласуван с Възложителя срок.
12.  Извършване на анализ и предложения (включително и процедури, скриптове) за изчистване на информацията от грешки и пропуски в ЕИСС. Заявени промени от този тип се реализират в съгласуван с Възложителя срок.
13.  Поддръжка на потребителските приложни интерфейси на софтуера и настройване и прилагане на актуализации и/или оптимизации на потребителските приложни интерфейси на софтуера.
14.  Поддръжка на съществуващите web услуги, предоставяни от софтуера за нуждите на ЕИСС и други външни системи. Настройване и прилагане на актуализации и/или оптимизации на съществуващите web услуги, предоставяни от софтуера за нуждите на ЕИСС и други външни системи. Проследяване на грешки в базата данни и инсталиране на необходимите пачове за коректна работа. Отстраняване на грешно записани данни в базата, които автоматично са генерирани от приложението и грешките са по вина на приложението.
15.  Подпомагане на администрации, заявили желание за интегриране с ЕИСС:
- Изтегляне на данни от ЕИСС, към среда на външна система;
- Проверка на данните от ЕИСС и при необходимост корекция на данните;
- Нотифициране на ЕИСС за режим на интеграция.
16.  Подпомагане на потребителите на системата чрез предоставяне от Изпълнителя за своя сметка единна точка за достъп за приемане на телефонни и e-mail съобщения, както и уеб базирана информационна система за регистриране и проследяване на заявките/проблемите за поддръжка (тикет система), която да им позволи достъп до следните услуги:
- Обработване на заявки за отстраняване на констатирани грешки и проблеми в софтуера с използването на тикет система, която да е достъпна за използване от всички съдилища, работеща в режим 24/7;
- Помощ при използването на функциите за интеграция с други системи;
- Отговори на въпроси на крайните потребители във връзка с използването на софтуера;
- Разяснение на функции и процедури в софтуера и приложената документация;
- Консултации за решаването на различни казуси, свързани с използването на софтуера.
- Поддържане и актуализиране на данни за потребители на средството за електронна комуникация – крайни потребители на софтуера.
17.  Актуализация на спецификациите:
- На софтуера, в т. ч. на изискванията, функционална, техническа и др., съобразно реализираните заявки за поддръжка и реализираните настройки, и приложените актуализации и/или оптимизации на софтуера;
- На web услугите, в т.ч. на изискванията, функционална, техническа и др., съобразно реализираните заявки за поддръжка и реализираните настройки и приложените актуализации и/или оптимизации на web услугите.
18. Извършване на необходими обновявания на операционна система, фреймуърка .Net и системата за управление на базата данни.
19. Оказване на пълно съдействие на трети страни свързани с дейности по изпълнение на договори с Възложителя засягащи софтуера (одитни дейности и тестове, създаване на нови модули, интеграции с външни системи, миграции и т.н.) на ЕИСС и хардуерната и комуникационна среда за него. Промяната на части от софтуера от трета страна не освобождава Изпълнителя от отговорност и ангажимент по извънгаранционната поддръжка на софтуера на системата в неговата цялост, като ще му бъде предоставен сорс кода на изменената част.
Съдействието включва (но, не се изчерпа) минимум следното:
- Консултиране на Възложителя при извършване планиране на промените;
- Предоставяне на налична и текуща информация засягащи софтуера на ЕИСС и средата, която го обслужва;
- Съдействие при частични и цялостни компилации;
- Съдействие при тестове и влизане на промените в експлоатация.

4. Срок за извършване на извънгаранционна поддръжка - 36 месеца, считано от датата на подписване на договора.

Пълното описание на техническите характеристики на предмета на поръчката и обхвата на дейностите по нея са посочени в техническата спецификация - Приложение № 1 към настоящата покана.
Представените в настоящата пазарна консултация стойности са с индикативен характер и не са обвързващи в случай на последващо участие при откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки.
Лицата, участвали в пазарната консултации, няма да се ползват с предимство пред останалите участници.

Индикативните стойности следва да бъдат представени в срок до 17:00 часа на 25.07.2024 г. на следните електронни адреси (задължително и на трите адреса): vss@vss.justice.bg, vssop@vss.justice.bg, it@vss.justice.bg.
Предложенията, както и всяка друга предоставена информация, ще бъдат публично достъпни в Профила на купувача в ЦАИС ЕОП.

ПРИЛОЖЕНИЯ:

  • Приложение № 1 - Техническа спецификация;
  • Приложение № 2 - Индикативно ценово предложение.

  •  

    URL: https://app.eop.bg/today/410814

    Безплатен тест

    Регистрирайте се и се убедете сами в предимствата за Вас. 14 дневен достъп до интересуващите Ви обществени поръчки, напълно безплатно!

    Регистрирайте се
    ТЪРГОВЕ ОТ
    ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас АД